مجموعه‌داران مطرح دنیا؛ بخش هفتم

مجموعه‌داران مطرح دنیا؛ بخش هفتم

مجموعه‌داران مطرح دنیا
دنیا‌ی امروز، بیش از هر زمان دیگر‌ی، کوچک و بدون مرز شده‌است و این به معنا‌ی پیدایش نوعی تازه از میلیونر‌‌ها و بیلیونر‌ها از سرتاسر جهان و با‌قابلیت خرید بالا می‌‌باشد. این قشر جدید بازرگانان، سلبریتی‌‌ها و نوع‌دوستان، در کنار خرید پنت‌هاوس‌‌ها، قایق‌‌ها و عمارات، به فعالیت سودمندی نظیر خرید آثار هنری، نیز علاقه‌‌مند هستند. این مجموعه‌‌داران تنوع زیادی دارند. ممکن است ورثه‌‌ی ثروت‌‌های هنگفتی از خاورمیانه یا سردمداران جوان صنعت تکنولوژی باشند.
برای معرفی کردن این قهرمان‌‌ها‌ی هنر که از سرتاسر جهان و با پیشینه‌‌ها‌ی گوناگون، سر‌برآوردند، براساس فعالیتشان در طول ۱۲ ماه اخیر(این فهرست در پایان سال ۲۰۱۵ میلادی منتشر شده است) به ۲۰۰ نفر از این مجموعه‌‌داران می‌‌پردازیم. بر خلاف عادت معمول که بیشتر به مجموعه‌‌داران مرد ساکن آمریکا می‌پردازند، ما نهایت تلاش خود را کردیم تا بر افرادی که هنوز ناشناس هستند و از اقلیت‌ها هستند نیز بپردازیم. تعداد زنانی که در فهرست قرار‌دارند و همچنین زنان و مردان چینی که آینده روشنی در عالم هنر دارند، تحسین ‌برانگیز است. در این فهرست، مجموعه‌داران شهیر در کنار افراد جوان‌‌تر و تازه کار و افراد پرکار در سال گذشته، در کنار کسانی که سالها فعال بودند، اما امسال فعالیت اندکی داشتند، قرار‌ می‌گیرند. این فهرست الفبایی در سال ۲۰۱۵ در سایت Artnet.com ، منتشر شده است.
ترجمه و گردآوری: یاسمن نوذری

پیتر مارینو(ایالات متحده آمریکا) Peter Marino

‎پیتر مارینوی معمار از همجواری غافلگیرکننده‌ی دوره‌ها و سبک‌های مختلف تاریخ در مجموعه‌ی هنری خود لذت می‌برد. به طور مثال وی نزدیک به ۴۰ مجسمه‌ی رنسانسی، آثار زیادی از هرست، وارهول، میپلتورپ و همچنین مجموعه‌ی عظیمی از آثار کیفر دارد.(به طوری که خود هنرمند، خانه‌ی او را “موزه‌ی کیفر” نامیده است.) مارینو که برای علاقه‌ی زیادش به چرم سیاه و فلز شناخته شده است، در سال گذشته تعدادی از آثار مجموعه‌اش را به موزه‌ی هنری باس در میامی قرض داد که درافتتاحیه‌ی آرت بازل میامی و در نمایشگاهی با نام One Way: Peter Marino به نمایش درآمدند.

سیمون و کاتریونا موردانت (استرالیا) Simon and Catriona Mordant

سیمون موردانت انگلیسی تبار ، سرمایه‌گذار و فعال حقوق بشر، در خانواده‌ای بزرگ شد که کوچکترین علاقه‌ای به هنر نداشتند. از این رو خودش به موزه‌های اطراف می‌رفت و اولین خریدش را در ۱۴ سالگی انجام داد. او سرمایه‌گذار بخش استرالیا در دوسالانه‌ی ونیز بود و از متولیان بین‌المللی تیت، موما و موزه‌ی تازه‌ی منهتن می‌باشد. وی به همراه همسرش از سال ۱۹۸۸ مشغول جمع‌آوری آثار می‌باشند و مجموعه‌ی آنها شامل آثار هنرمندان استرالیایی نظیر جان یانگ، جنی واتسون، شائون گلدول، تریسی موفات، دیل فرنک و جنت لورنس در کنار اسامی بین‌المللی مثل تریس امین، یوکو اونو، بیل وایولا و ویم دلووی می‌باشد.


عارف نقوی(انگلستان)Arif Naqvi


عارف نقوی، متولد پاکستان، مدیر عامل شرکت خصوصی Abraaj Group و یکی از بنیان‌گذاران آرت دوبی، به نقل از مجله‌ی Times، نقشی اساسی در صحنه‌ی هنر آسیا دارد. او جایزه‌ی Abraaj Capital را عمدتا برای حمایت از تولید کار هنری در خاورمیانه، آفریقای شمالی و آسیای جنوبی به وجود آورده است. خود نقوی نیز مجموعه‌دار فعالی است که مجموعه‌ی وسیعی از مناطق مذکور به ویژه زادگاه خود پاکستان، دارد. به عنوان مثال آثار هنرمندانی نظیر صادقیان نقاش، استاد الله بخش، عبدالرحمن چوغتایی، اسماعیل گولگی و شاهزیا سیکندر در مجموعه‌ی او موجود هستند.

Sikander_Shahzia
فیلیپ نیارکوس(یونان) Philip Niarchos

‎به نقل از لیست اخیر Forbes، فیلیپ نیارکوس پسر بازرگان یونانی استارواس نیارکوس، با ثروت تخمینی ۲٫۲ میلیارد دلار، پولدارترین مرد یونان می‌باشد. او هم در لندن و هم در پاریس منزل دارد. مجموعه‌ی نیارکوس ارزشی بالای ۱ میلیارد دلار دارد که در آن سلف-پرتره‌ی ون گوگ با گوش باندپیچی شده( به قیمت ۱۰۰ میلیون دلار) و اثر نامی یو پیکاسو که در سال ۱۹۸۹ در حراج ساتبی به قیمت ۴۷٫۹ میلیون دلار خریداری کرده بود، وجود دارد.


کاترین پتیتگس(انگلستان) Catherine Petitgas

‎ پتیتگس فرانسوی که در دانشگاه هنر کورتلاد لندن تحصیل کرده و از متولیان گالری وایت چپل می‌باشد، به مجموعه‌ی آثار آمریکای لاتین خود شهره می‌باشد. وی به همراه همسرش فرنک، سال‌های زیادی است که عضو هیات امنای بخش لاتین موزه‌ی تیت می‌باشد. وی به عنوان کیوریتر در PINTA art fair فعالیت دارد و به تازگی کتابی در زمینه‌ی هنر معاصر برزیل به همراه کیکی مازوچلی کیوریتر Kiki Mazzucchelli منتشر کرده است.

برناندو د ملو پاز(برزیل) Bernardo de Mello Paz

‎ پاز، سرمایه‌گذار معدن، حامی اصلی موسسه‌ی Inhotim می‌باشد. Inhotim با مساحتی معادل ۶ هکتار و ۲۴ غرفه که هر کدام مختص یک هنرمند در مجموعه‌ی شخصی پاز می‌باشد شامل کار کلایدوسکوپ غول آسای اولافر الیاسون به نام ماشین تماشا، سالن صوتی دوگ آیتکن Doug Aitken و آثار دوریس سالسیدوDoris Salcedo می‌باشد.

فرانسوا پینو(فرانسه) François Pinault

‎ پینو، بازرگان خودساخته، که دارایی های امروزیش شامل خانه‌ی حراج کریستی و مارک گوچی می‌باشد را دومین مرد ثروتمند فرانسه می‌دانند. آثار مجموعه‌ی پینو که شامل مجسمه‌ی مرمر سیاه عادل عبدالصمد، هنرمند الجزیره‌ای،(که به تازگی از زین‌الدین زیدان خریداری کرده است) در موزه‌های خصوصی پینو به نام‌های Palazzo Grassi و Punta della Dogana در ونیز به نمایش درآمده است. پروژه‌ی جدید پینو برگذاری آرتیست رزیدنسی تازه‌ای در شهر لنس در شمال فرانسه می‌باشد.

ویکتور پینچاک(اوکراین) Victor Pinchuk

‎ پینچکاک، تاجر آهن آلات، بزرگترین مجموعه‌دار و دومین مرد پولدار اوکراین می‌باشد که مجموعه‌ای چندصد میلیون دلاری از هنر معاصر دارد. این مجموعه شامل مجسمه‌های آنتونی گورملی، چند اثر از دیمین هرست (دوست نزدیک پینچکاک) و جف کونز می‌باشد. وی به واسطه‌ی بنیاد خود، غرفه‌ی اوکراین در پنجاه و ششمین دوسالانه‌ی ونیز را برگزار می‌کند.


۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۵