ایده در خزان هنرمندان طرح پرویز کلانتری هنوز بلاتکلیف است

ایده در خزان هنرمندان طرح پرویز کلانتری هنوز بلاتکلیف است

سرویس تجسمی هنرآنلاین: پرویز کلانتری، هنرمند نقاشی که اصالت فضای کویری روستاهای ایران را به تابلوهای او می‌شناسند چندی است رخ در نقاب خاک کشیده ولی آرزو و دلتنگی او برای داشتن فضا و پاتوق هنری در تهران و یکسان‌سازی یادمان‌های فرهنگی این شهر به همراه امضای استادان برجسته هنری و هنرمندان بزرگ ایران زمین در پای سرامیک‌های یادگاری، همچنان خاک می‌خورد.

کلانتری آذرماه 92 دغدغه‌هایش برای ساختن پاتوق هنری در تهران، گرفتن امضا از هنرمندان در پای سرامیک‌های یادگاری و ایجاد المان‌های هنری در شهر را در قالب یک طرح جامع به شورای شهر تهران تقدیم کرد. شورایی که در آن روزگار، احمد مسجدجامعی وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی رئیس آن بود و عبدالحسین مختاباد، هنرمند مشهور موسیقی رئیس کمیته هنری آن.

چرخ روزگار از آذر 92 چرخید و چرخید و اکنون در تیرماه 95، مسجدجامعی دیگر رئیس شورا نیست. او عضوی است به سان دیگر اعضای 31 نفره شورای شهر ولی خوب به یادش هست استاد کلانتری چه طرحی تقدیم نمایندگان تهران‌نشینان کرد. عبدالحسین مختاباد نیز هنوز در کمیته هنری، مسئولیت دارد و خوب به یاد دارد طرح استاد کلانتری چه بود. ولی موضوع اینجاست که به یاد داشتن جزئیات این طرح، باعث نمی‌شود طرح نقاش خانه‌های کویری ایران اجرایی شود.

کلانتری که این کانسپچوال آرت شهری را از یادمانی در پارک اوکلند آمریکا الهام گرفته بود درباره ایده این طرح گفته بود: سال‌ها پس از دیدار از ایده مشابهی که در شهر اوکلند ایالات متحده بود، ایده این یادمان در پس ذهن من ماند. تا اینکه به فکر اجرای آن افتادم. دیدم چه خوب است هنرمندان معاصر ایران در یک بنای نمادین یک یادگاری شهری برای پایتخت ایران و آیندگان بگذارند؛ طرحی ارایه کردم که با استفاده از نوع سرامیک‌های گائویدی در بارسلون و پارک گوئل این شهر پدید می‌آید و در آن دیواری شکل می‌گیرد که هر سرامیک‌اش را یک هنرمند صاحب‌سبک بین‌المللی ایران امضا می‌کند، متن می‌نویسد و ردی می‌گذارد.

طرحی که 3 سال پیش به شورای شهر رسید

استاد نقاشی کویری ایران در توضیح ایده‌اش گفته بود: برای بازنمایی این طرح آلبومی هم تهیه کردم که به آقای مسجدجامعی داده‌ام اما این طرح عبارت از بنایی مانومانتال است که برای شکل آن معماران تصمیم بگیرند اما در ادامه‌اش اتمسفر و فضایی پیرامون این بنا پدید می‌آید که به یک پاتوق فرهنگی - هنری برای تهران می‌انجامد، پاتوق‌های هنری که دیروز، تهران بسیار داشت و امروز دیگر نشانی از آنها نیست، پاتوقی که هنرمندان در آن حاضر می‌شوند و مردم می‌توانند با آنها درباره آثارشان گفت‌وگو کنند. بازارچه‌های فروش آثار هنری، کتاب‌فروشی و... می‌تواند این راسته هنری را تکمیل کند.

کلانتری تاکید داشت: تهران شایسته چنین راسته و چنین طرحی است، از این رهگذر قبیله‌های هنری ما که از هم بی‌خبرند با هم دیدارهایی تازه می‌کنند و مردم فرصت دیدار هنرمندان‌شان را می‌یابند و آیندگان به همشهری‌بودن با شجریان، عباس کیارستمی، اصغر فرهادی و... افتخار می‌کنند.

سازمان‌ها توان اجرای طرح را ندارند

اما پس از سه سال که از ارائه این طرح گذشت و هنرمندی چون پرویز کلانتری و دیگر هنرمندانی همچون عباس کیارستمی با جامعه هنری و مردم وداع کردند؛ احمد مسجدجامعی رئیس سابق شورای شهر که این طرح را از استاد کلانتری تحویل گرفته بود می‌گوید سازمان‌‌ها توان اجرای این طرح را ندارد.

او در حاشیه جلسه علنی شورای شهر به خبرنگار هنرآنلاین گفت: این طرح به کمیته هنر شورا رفته است. سوابق چهارچوبی که زنده‌یاد پرویز کلانتری داده بود را باید دید. این که سازه‌های هنری به صورت هنری طراحی شود، کار خیلی خوبی است. قبلا استاد دیگری به این موضوع مشغول شده بود و برخی‌ طرح‌ها نیز در سازمان زیباسازی شهر تهران طراحی شد ولی اینکه طرح‌ها و المان‌های شهری باید یکپارچه باشد، خیلی مهم است و باید یک مجموعه این کارها را به سرانجام برساند.

مسجد جامعی درباره اجرای طرح یادبودهای امضای هنرمندان یا سرامیک و با حداقل امکانات، گفت: واقعا این طرح حیف شد زیرا استادان زیادی دیگر در میان ما نیستند. وزارت ارشاد، خانه هنرمندان، انجمن مفاخر و سازمان‌ها و انجمن‌هایی مختلف برای این کار‌ها تعریف شده‌اند. به نظرم ساخت اینگونه یادمان‌ها کار فردی نیست و باید جمع و تشکل و پشتوانه‌ای هنری دنبال این کار باشد.

مسجدجامعی با اشاره به اینکه ساخت این سازه به سازمان زیباسازی شهر تهران  ارائه شده است، درباره اجرای این طرح توسط این سازمان، نظر موافقی ندارد. او درباره حضور این سازمان وابسته به شهرداری تهران در اجرای طرح دلتنگی‌های نقاش کویر ایران گفت: برای ساخت این طرح یادمانی به نظرم یک سازمان زیباسازی خوب نیست و باید یک تشکل هنری پشت این کار باشد. زیرا مسئله فقط پول نیست. مسایل نرم افزاری خیلی مهمتر است. مثلا انجمن گرافیک هنرمندان خوب و قابلی دارد که می‌توان این طرح را به آنها سپرد. نباید فکر کرد با بودجه و پول همه چیز حل می‌شود. طرح زنده‌یاد کلانتری کار زیبایی است که نگاه هنری باید دنبالش باشد.

اجرای طرح بودجه زیادی لازم دارد

عبدالحسین مختاباد، رئیس کمیته هنری شورای شهر تهران هم طرح استاد کلانتری را برای پاتوق‌های هنری تهران را پس از سه سال از طرح آن به خوبی به یاد دارد. او درباره اجرای این طرح به هنرآنلاین گفت: این طرح را به سازمان زیباسازی دادیم و آنها مشغول جانمایی هستند تا این کار انجام شود.

این خواننده سرشناس در پاسخ به اینکه چرا تاکنون طرح کلانتری اجرا نشده، افزود: اجرای این طرح بودجه زیادی نیاز دارد. وضعیت بودجه را هم که می‌بینید ولی باید امیدوار بود صددرصد این طرح اجرا شود.

سازمان زیباسازی بی‌اطلاع است

اما با گذشت سه سال از ارائه این طرح و طبق گفته رئیس کمیته هنری شورای شهر تهران که برای اجرا به سازمان زیباسازی شهر تهران سپرده شده است. مجتبی موسوی از وجود این طرح ابراز بی اطلاعی کرد. سرپرست معاونت فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران به هنرآنلاین گفت: از وجود چنین طرحی در سازمان بی اطلاع هستم و شاید این طرح در مدیریت گذشته به سازمان ارائه شده باشد. اما آنچه که مشخص است چنین طرحی در دستور کاری سازمان زیباسازی شهر تهران قرار ندارد.

دوشنبه,۲۱ تیر ۱۳۹۵


۲۱ تير ۱۳۹۵