هوشنگ مرادی کرمانی: خلاقیت را نمی‌توان آموزش داد

هوشنگ مرادی کرمانی: خلاقیت را نمی‌توان آموزش داد

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست نویسندگی خلاق چهارشنبه شب، 29 دی ماه 1395 با حضور هوشنگ مرادی کرمانی در شهرکتاب مرکزی برگزار شد.

هوشنگ مرادی کرمانی در این نشست پاسخ به این سوال که چرا نوجوانان کمتر می‌نویسند یا تمایل به نوشتن ندارد، گفت: به نظر می‌رسد خلاقیت، دغدغه بسیاری از ما تبدیل شده است و گویی، همه مادران آمپول خلاقیت تزریق کرده‌اند و انتظار دارند بچه خلاق به دنیا بیاورند.

این نویسنده و منتقد ادبی افزود: همین مساله هم باعث شده که بسیاری، برای کلاس‌های آموزشی یا کارهای معمولی دیگر، عناوین عجیب و غریب در نظر بگیرند. مثلا می‌گویند فیلم نامه نویسی با تمرکز بر پایان و شروع فیلم. یعنی با وسط فیلم‌نامه کاری ندارند. به این ترتیب است که در خراب کردن عنوان‌ها خلاق شده‌ایم!

نویسنده کتاب پلو خورش اضافه کرد: به عقیده من خلاقیت یک توانایی فوری و آنی است که نمی‌توان آن را آموزش داد و افراد باید در شرایط قرار بگیرند تا خلاقیت‌شان بروز و ظهور پیدا کند. به عنوان مثال، هیچکاک در یکی از فیلم‌هایش می‌خواست از زنی بازی بگیرد که بسیار زیبا بود اما چیزی از هنر و بازیگری نمی‌دانست. قرار بود خانم هنرپیشه وارد یک اتاق شود و تعجب کند و او همین کار را هم نمی‌توانست انجام دهد. بنابراین بعد از 20 بار برداشت، هیچکاک لخت شد و بالای یک چهارپایه رفت و وقتی هنرپیشه دوباره وارد اتاق شد، به شدت تعجب کرد. به این ترتیب، هیچکاک با استفاده از خلاقیتش به هدف رسید؛ چیزی که نمی‌توان به کسی آموزش داد.

وی همچنین گفت: از طرف دیگر، خلاقیت زمانی بروز پیدا می‌کند که شروع می‌کنیم به پاسخ دادن. یعنی جواب دادن است که خلاقیت را تقویت می‌کند چون یک سوال، هزاران جواب می‌تواند داشته باشد. به خصوص که بچه‌ها ذهن سیال دارند و خیلی خلاقانه پاسخ می‌دهند و متاسفانه به مرور زمان، به بچه‌ها یاد می‌دهیم که هر حرفی را نزنند، خودشان را سانسور کنند یعنی اساسا سرکوب می‌شوند.

مرادی کرمانی در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: درمجموع سوال کردن است که ذهن را به حرکت در می‌آورد و باعث می‌شود ما به کنه مساله‌ای پی ببریم. این مساله درباره بچه‌ها عمیق‌تر است چون بچه‌ها برای سوال‌هایی که از آنها پرسیده می‌شود، جواب‌های بسیار زیادی دارند. به قول یکی از دوستانم کنجکاوی است که از ما انسان‌های خلاق می‌سازد و انسان تا زمانی زنده و پویاست که در ذهنش سوال داشته باشد.

وی همچنین بیان کرد: سابقا وقتی دخترها یا پسرها می‌خواستند به همدیگر ابراز علاقه کنند، با نامه نوشتن این کار را می‌کردند و برای نوشتن هم مجبور بودند که کتاب بخوانند. بنابراین بیشتر از حالا با کتاب و ادبیات سر و کار داشتند یعنی نوشتن برایشان یک ضرورت بود؛ اما حالا همه به سمت عکس و تصویر و ابزارهای دیداری رفته‌اند بنابراین در همه جزئیات زندگی‌شان، کمتر می‌نویسند مگر اینکه اصولا آدم کتابخوانی باشند.

هوشنگ مرادی کرمانی در ادامه این نشست، داستانی از کتاب پلو خورش را خواند، حضار نیز سوالاتی را در زمینه نویسندگی، خلاقیت و تربیت مطرح کردند و در نهایت جشن امضای کتاب نیز برگزار شد.

سه شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۵


۰۵ بهمن ۱۳۹۵